• Duel tijdens Alphia JO19-TAVV JO19

    Rob Langerak

Jeugd Alphia wint eigen nieuwjaarstoernooi

ALPHEN Bijna alle voetbalclubs in de regio organiseren al geruime tijd jeugd- of seniorentoernooien rond de jaarwisseling. Alphia kon dus niet achterblijven en organiseerde voor zaterdag 6 januari, dankzij Martijn Matze en Sander van Oosterom, voor het eerst een nieuwjaarstoernooi voor junioren JO19, JO17 en JO15. Aan de eerste editie deden Alphia, Hazerswoudse Boys, TAVV en Woubrugge elk met drie teams mee.

Rob Langerak

Martijn Matze vertelt dat medeorganisator in november 2017 op het idee voor het toernooi in drie leeftijdscategorieën kwam. "Alle teams strijden daarbij in een eigen poule tegen elkaar in wedstrijdjes van een halfuur. Daarbij strijden zij niet alleen voor winst tegen hun leeftijdsgenoten, maar is er ook een overallklassement waarmee een prijs als beste vereniging te winnen valt."

Hij vertelt dat Sander al snel de toezegging van TAVV en Woubrugge binnen had, maar dat Hazerswoudse Boys al vlot volgde. "Hoewel sommige teams in verschillende klassen uitkomen, zijn de meeste wel aan elkaar gewaagd. Alleen bij de jongste groep zijn de verschillen wat groter."

Bij de JO15 wordt in de zes wedstrijden het meest gescoord. Woubrugge wint in die poule met 4-0 van Hazerswoudse Boys en met 6-1 van TAVV. Alphia haalt echter de hoogste score, dankzij een 7-0 overwinning op de ploeg uit Hazerswoude. De thuisploeg wint deze poule zonder puntverlies. "Ja, het ging wel heel erg makkelijk", vertelt Martijn Zijic na afloop. "Ik had niet verwacht dat we Hazerswoudse Boys met zulke grote cijfers zouden verslaan, want in een oefenwedstrijd hadden we eerder dit seizoen met 4-3 van ze verloren. Zelf heb ik alleen de enige goal tegen Woubrugge gemaakt, een hele zieke volley."

De meeste spanning was er bij de JO17. Daarin ging de poulewinst nipt naar de Alphenaren en werd TAVV op doelsaldo tweede. Het onderling duel leek een prooi te worden voor TAVV, maar ondanks een 1-2 voorsprong voor de Ter Aarders zag hun trainer de bui al hangen. "Ik ben toch niet om zeven uur mijn bed uitgekomen om dit aan te zien. Ik zie helemaal geen beleving" verzuchte hij terwijl zijn spelers juist een doelpunt vierden. Helemaal ongelijk had hij niet, want kort voor tijd was zijn verdediging niet attent en was keeper Jens Mulder kansloos bij de gelijkmaker van Alphia. "Normaal ben ik laatste man, maar onze echte keeper was verhinderd" verontschuldigde hij zich na afloop. "Ik heb vroeger wel op doel gestaan, maar ben niet echt heel goed. Het toernooi vond ik wel goed en gezellig."

Teamgenoot Marijn van Tol baalde van de 1-0 nederlaag tegen Woubrugge. "We moesten die winnen, maar ik miste bij 0-0 een kans voor open doel, omdat ik eigenlijk een teenlengte tekort kwam."

Uiteindelijk won Alphia twee van de drie poules. Bij de JO19 ging de winst naar de Ter Aarders. De overall wisselbokaal bleef daarom bij de organiserende vereniging. Dat het toernooi geslaagd was, bleek wel toen TAVV en Woubrugge na afloop direct aangaven ook in 2019 weer graag naar Alphen te komen.