• Rob Langerak

Nieuwe winnaars bij Alphense sportverkiezingen

ALPHEN Daniёl Knegt en Julia Remmerswaal zijn uitgeroepen tot beste sportman en sportvrouw van de gemeente Alphen aan den Rijn in 2017. Dat werd vrijdagavond in Avifauna bekend gemaakt.

Theo van Egmond

Vooraf stond vast dat er andere winnaars zouden komen dan in 2016. De beste prestaties werden in dat jaar geleverd door voetballer Noussair Mazraoui en atlete Maureen Koster, maar zij waren deze keer niet genomineerd. Knegt uit Hazerswoude-Dorp werd samen met zijn vaste guide Koen de Leeuw uit Zwammerdam onder meer achtste in zijn categorie bij de wereldkampioenschappen para-triatlon (zwemmen, tandemfietsen, hardlopen). Voorts won hij vier gouden medailles bij de Invictus Games in Toronto. De Invictus Games zijn een soort Olympische Spelen voor atleten die als militair gewond raakten. Door een ernstig ongeval tijdens een trainingsmissie van de luchtmobiele brigade werd hij blind. In zijn streven om de absolute top te halen wordt Knegt gesteund door de Stichting BlindSports en door de Alphense stichting InSportHelden.

Voor Knegt was het een grote verrassing dat hij de meeste eer werd toebedeeld. ,,Ik was al blij met mijn nominatie, maar dat ik zou winnen had ik echt nooit verwacht. Ik ben onwijs blij." Julia Remmerswaal speelt hockey, keepster, voor het Haagse HDC en haalde het nationale team waarmee ze in Nieuw Zeeland de World League won. In de finale stond ze onder de lat. De andere genomineerden bij de mannen waren waterpolo'er Milos Filipovic en bokser Sammy Wagensveld uit Boskoop. Bij de vrouwen waren Melinda Őzcan (ritmische gymnastiek) en de Aarlanderveense Sanne Veldkamp (squash) kanshebbers.

De prestaties van schaatser Daan Spruit werden in de categorie talent van het jaar net als in 2016 het hoogst gewaardeerd door de vakjury. Spruit wordt net als winnaar Daniёl Knegt ondersteund door InSportHelden. Wielrenster Amber van der Hulst uit Hazerswoude-Rijndijk en voetballer Maarten Reyneveld waren eveneens genomineerd. Spruit, niet alleen schaatser, maar ook een getalenteerde inline-skater won onder meer de 1500 meter bij de Viking Race, de officieuze Europese kampioenschappen voor junioren. Daan Spruit en Amber van der Hulst waren zelf vanwege sportieve verplichtingen niet aanwezig in Avifauna en lieten zich vertegenwoordigen. De 16-jarige Spruit leverde ook in 2016 de beste sportresultaten en continueerde dus zijn titel. Amber van der Hulst werd in 2014 al eens uitgeroepen tot talent van het jaar.

Dat het eerste elftal van Alphense Boys tot sportploeg van het jaar werd uitgeroepen zal niemand verbaasd hebben. Via een grandioos gespeelde nacompetitie wist de ploeg promotie naar de Hoofdklasse af te dwingen. De A1 van ARC, tegenwoordig JO19-1 genoemd, promoveerden als kampioen naar de tweede divisie en de jongens B1 van Hockeyclub Alphen bereikten het hoogst mogelijke niveau, maar moesten de grootste beker aan de Boys-mannen laten.

Als vereniging van het jaar werd Hockeyclub Alphen uitgeroepen. De club kreeg van de jury de voorkeur boven AZC en Kassem Gym.

De organisatie in een uitstekend bezette grote zaal van Avifauna was met medewerking van carnavalsvereniging De Cascarvieten in handen van Stichting Trots op Sport in Alphen aan den Rijn. Voorzitter Jary Gӧbel: ,,We vinden dat we de prestaties van de sporters in onze gemeente moeten waarderen. We zijn daar trots op. Ik ben dan ook heel blij dat er zoveel mensen op af zijn gekomen. Het was een heel mooie avond die gladjes en vlot verliep." Dat zijn ware woorden, want op het verloop viel inderdaad niets aan te merken en de aandacht van de vele aanwezigen verslapte niet. Dat was ook te danken aan de vakkundige presentatie van Erik Joustra en Michel la Faille. Dansschool Alphen aan den Rijn en Wilskracht zorgden tussen de bedrijven door voor het nodige entertainment waarbij met name de inbreng van Wilskracht indruk maakte. Ritmische gymnastiek blijft toch een zwaar ondergewaardeerde sport. De jury stond onder voorzitterschap van sportwethouder Michel du Chatinier en bestond uit de sportverslaggevers Theo van Egmond, Michel la Faille, Haniff Harrarah en Rob Langerak. De prijzen werden uitgereikt door Jary Gӧbel, Frenk Verschuur (voorzitter c.v. Cascarvieten) en Michel du Chatinier. Laatstgenoemde noemde ook nog eens de namen van twaalf succesvolle sporters, van wie de portretten in de Hall of Fame komen te hangen.