• Rob Langerak
  • Rob Langerak

Noussair Mazraoui debuteert in Ajax 1: 'Een onbeschrijflijk geweldig gevoel'

ALPHEN Tijdens het Sportgala in Avifauna, aanstaande vrijdag, worden de beste sporters van 2017 bekend gemaakt. Tijdens het gala van vorig jaar werd voetballer Noussair Mazraoui als speler van Jong Ajax uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2016. Afgelopen zondag maakte hij als invaller voor David Neres tegen NAC in de slotminuten zijn debuut in Ajax 1.

Rob Langerak

De 20-jarige Mazraoui begon bij de F-jes van AVV Alphen en kwam na een jaartje Alphense Boys in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Met een invalbeurt tegen Almere City maakte hij op 12 augustus 2016 zijn debuut als professioneel voetballer in Jong Ajax. Door interlandverplichtingen (hij speelde met Jong Marokko tegen Gambia) nam zijn vader destijds de sportprijs in ontvangst.

,,Die uitverkiezing heb ik niet echt van dichtbij meegekregen", vertelt Noussair aan een tafeltje in het restaurant van De Toekomst. ,,Ik kreeg van mijn vader appjes over de nominatie en uitverkiezing, maar verder is het een beetje langs mij heen gegaan. Natuurlijk was ik er wel heel blij mee en trots op om tot sportman van mijn eigen woonplaats te worden uitgeroepen."

TECHNISCH Mazraoui speelde in de Ajax-jeugd lang als verdediger, maar in de A1 werd hij middenvelder. Bij Jong Ajax begon hij opnieuw als vleugelverdediger en is hij vorig jaar onder trainer Marcel Keizer opnieuw opgeschoven naar het middenveld. In het vorige seizoen scoorde hij zesmaal in 33 duels en eindigde zijn team als tweede in de Jupiler League. Ook in het huidige seizoen staat Jong Ajax tweede en staat de teller voor de Alphenaar inmiddels op vijf doelpunten. ,,Ik ga zeker over het doelsaldo van vorig jaar heen, want ik wil mij elk seizoen verbeteren, ook in de statistieken", zegt hij zelfverzekerd.

Zijn huidige trainer Michael Reiziger vertelt op de website van Ajax dat hij zeer tevreden is over de jonge Alphenaar. ,,Hij is technisch, heeft snelheid, een goed overzicht, loopt zich vaak goed vrij en stopt ook veel energie in de trainingen." Mazraoui voegt daaraan toe over een goede balaanname te beschikken en dat hij vaak van zijn tegenstanders kan wegdraaien. ,,Als je dat beheerst, heb je het grootste deel van het voetbal onder controle." De samenwerking met trainer Reiziger en zijn assistent Winston Bogarde bevalt hem prima. ,,Daar heb ik een heel goede band mee."

ZWARTE BLADZIJDE Zijn officieuze debuut maakte hij afgelopen zomer al tijdens het trainingskamp in het Oostenrijkse Zillertal tegen Werder Bremen. Daar beleefde hij veel minder vreugde aan, want die wedstrijd werd overschaduwd door de hartstilstand van Abdelhak Nouri. ,,Dat is een inktzwarte bladzijde in mijn carrière. Ik ben bij Ajax samen met Appie opgegroeid, we zijn van dezelfde lichting. Dat deed en doet veel pijn. Voor mij, voor het hele team, voor heel Ajax en de hele voetbalwereld. Hij was als speler en persoon een voorbeeld voor velen. Goed en bescheiden en daarom zo geliefd." De glimlach bij Noussair komt weer langzaam terug als hij vervolgens vertelt dat hij veel heeft aan adviezen van Hakim Ziyech. ,,Die bewonderde ik al toen hij nog bij FC Twente speelde en is een van mijn grote voorbeelden." Om nog voor dat daarover gevraagd wordt, toe te lichten dat spelers van Marokkaanse afkomst nu eenmaal meer met elkaar optrekken. Dat geldt volgens Noussair ook voor de hechte band die hij heeft met zijn familie. ,,Daarnaast maak ik ook tijd vrij voor mijn vrienden, maar uitgaan doe ik weinig, want dat past niet bij het leven van een voetbalprof."

INLIJSTEN Zondag maakte Mazraoui zijn officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax 1. Hij zat dit seizoen al driemaal eerder op de bank, voordat hij afgelopen zondag in de slotfase zijn eerste officiële speelminuten mocht maken. ,,Een onbeschrijflijk, geweldig gevoel. Hiervan heb ik gedroomd sinds ik in de jeugdopleiding zat", reageert hij als hij net terug is in Alphen. ,,Omdat Siem de Jong, Max Wöber en Rasmus Kristensen als eersten warm mochten lopen, kwam het toch heel onverwacht. Zeker omdat we nog maar met 2-1 voor stonden. Toen de trainer mij riep, dacht ik eerst dat ik het verkeerd had gehoord. Ik ben echt de gelukkigste mens op aarde." Hij vertelt dat hij veel lieve appjes en telefoontjes met felicitaties heeft gekregen van familie, vrienden en kennissen. ,,En mijn shirt? Dat ga ik inlijsten en krijgt een mooie plek op mijn kamer."

SPORTMAN Tot slot heeft Noussair nog een boodschap voor zijn opvolger als Sportman van het Jaar: ,,Geniet ervan en haal er extra motivatie uit om je dit jaar nog meer te verbeteren." Met een dikke glimlach voegt hij eraan toe: ,,Houd er wel rekening mee, dat ik er bij de volgende verkiezing ook weer als serieuze gegadigde bij wil zijn." Geen gekke gedachte, want met Jong Ajax is het kampioenschap binnen handbereik en ook zijn optreden in Ajax 1 smaakt naar meer.