• JOSH WALET

Rode Kruis ondersteunt 20 van Alphen

ALPHEN Bij de 20 van Alphen op 4 maart komen vele vrijwilligers in actie, van de organisatie zelf, maar ook van onder meer het Rode Kruis.

René de Leeuw

Het Rode Kruis zet bij de 20 rond twintig vrijwilligers in. De coördinatie is in handen van Elly en Peter Ridder, die deze taak al zeventien jaar op zich nemen, en van Danny Guldenaar, sinds 2012.

"Vooraf is er een gesprek met de organisatie over zaken als draaiboek, veiligheidsplan en de routes," zegt Peter. "Een maand of twee tevoren vragen we vrijwilligers mee te helpen."

HULPPOSTEN "We hebben vijf hulpposten, de verste staat in Aarlanderveen," zegt Elly. "Verder zijn er twee mobiele bikersteams en staat er een bus paraat. Bij de 20 kilometer is er een bezemwagen met een verpleegkundige. Op andere plekken zijn verpleegkundigen en er is een arts die ook vrijwilliger is van het Rode Kruis."

BLESSURES "We worden het meest geconfronteerd met sportblessures blaren, kramp in de kuiten en oververmoeidheid," zegt Danny. "Het hangt af van het weer. Bij droog weer hebben we het rustiger. Het komt voor dat lopers te weinig vocht innemen of te weinig koolhydraten. We helpen ook mensen in het publiek. Ook ernstige zaken komen voor. We zijn op het ergste voorbereid." Peter vult aan: "Kinderen willen in de Family Run bochten soms te snel nemen, waardoor ze schaafwonden oplopen. Kinderen die hun ouders kwijt zijn komen ook bij ons."

"Soms hebben deelnemers onvoldoende conditie," zegt Danny. "In extreme gevallen komen ze al na een paar honderd meter in de problemen. Zulke mensen moet je er dan toe bewegen te stoppen. Dat is niet altijd gemakkelijk."

CENTRALE POST Op de dag zelf is Danny meestal op het Raadhuisplein, Elly op het Rijnplein en Peter op de centrale post bij AAV'36, waar zij de Rode Kruis inzet coördineren. Peter heeft op zijn post korte lijnen met de politie en ambulancedienst en stuurt de bikersteams aan. "Het kan nodig zijn dat een kruispunt vrijgemaakt wordt om een ambulance door te laten," zegt Peter. "Lopers moeten dan wachten, zelfs wedstrijdlopers. Het leven gaat altijd voor."