• PR

Sportliefhebber Verschuur overleden

ALPHEN Sportliefhebber Gerrit Verschuur overleed maandag 2 oktober op 92-jarige leeftijd. Sport vervulde een belangrijke rol in zijn leven. Hij was ruim 76 jaar lid van ARC, waar hij niet alleen voetbalde, maar onder andere de rol van secretaris vervulde. Die functie legde hij neer toen hij als gemeenteambtenaar directeur werd van de Alphense Sportraad, later Sportstichting. Bij ARC werd hij in maart 1965 benoemd tot erelid. Van de gemeente kreeg hij de zilveren erepenning.

Rob Langerak

Als voetballer bij ARC schopte Verschuur het niet verder dan het vierde elftal, maar al snel was hij ook op een andere manier actief. Vier dagen na zijn aanmelding, was er een ledenvergadering waarop een lijnentrekker werd gezocht. De jonge Gerrit stak zijn hand op en werd vrijwilliger. Bij het 20-jarig bestaan van de club in 1947 werd hij lid van de jubileumcommissie en vrij snel daarop kwam hij in het bestuur. Daarin regelde hij de toto, het vervoer en verzorgde hij jarenlang het secretariaat. "In 1965 heb ik die functie neergelegd om belangenverstrengeling te voorkomen, toen ik door mijn werkgever de gemeente werd benoemd als directeur van de Alphense Sportraad", vertelde hij enkele jaren geleden in ons blad. Hij bleef ARC lang volgen en was bij de laatste thuiswedstrijd - twee dagen voor zijn overlijden - nog schenker van de wedstrijdbal.

Verschuur zal nog enige tijd als recordhouder bij ARC in de boeken blijven, maar besefte wel dat dit in de toekomst zeker zal worden verbroken. "Nu worden er al kinderen bij hun geboorte aangemeld, maar toen kon je pas op je zestiende lid worden", zei hij destijds. Waar de jeugd nu al op de meest moderne voetbalschoenen begint, had Verschuur destijds geen eigen paar. Als kind uit een groot gezin moest hij het met de schoenen van zijn oudere broer doen. Met wat extra sokken pasten die perfect volgens zijn vader. Als beide broers tegelijkertijd moesten spelen, kreeg elk één voetbalschoen, want zijn broer was rechtsbenig en Gerrit links. Verschuur heeft een grote bijdrage geleverd aan het huidige clubarchief.

In zijn tijd als directeur van de Sportstichting werden onder andere sportpark De Bijlen, zwembad De Dillen en de Rijnstreekhal gerealiseerd. Zelf deed hij vooral aan denksport (bridge) en ging hij graag vissen. Een hobby die hij ook zijn kinderen en kleinkinderen bijbracht. Verschuur was een echte regelaar en had zelf ruim tevoren de regie genomen over de crematieplechtigheid afgelopen maandag.