• Rob Langerak
  • Rob Langerak

Tafel van Kees voor fusie voetbalclubs in Alphen

ALPHEN Op de sponsoravond van Alphense Boys werd woensdag 29 november in het parkrestaurant van Avifauna opnieuw gediscussieerd over een fusie tussen Alphense Boys en ARC om topvoetbal in Alphen aan den Rijn mogelijk te maken. Het onderwerp werd aangedragen door zakenman John Vermeer die in het verleden hoofdsponsor en voorzitter was van de businessclub van ARC.

Rob Langerak

Hij was samen met sportwethouder Michel du Chatinier, Hans Kraay jr. en de trainers Dick Schreuder (Katwijk) en Aad van den Berg (Alphense Boys) bij Alphense Boys ere-lid Kees Jansma aangeschoven aan diens Tafel van Kees. Jansma verzorgde die avond een lokale versie van het tv-programma, dat hij wekelijks bij FOXsports presenteert.

Vermeer opperde al eerder om via een fusie van de eerste elftallen van Alphense Boys en ARC tot een FC Alphen te komen om talenten te behouden. "Topsport moet je dan loskoppelen van de verenigingen. Een gezamenlijk eerste elftal moet je dan onderbrengen in een aparte stichting." Ook Du Chatinier ziet een samenwerking tussen de twee grootste Alphense clubs als enige mogelijkheid voor topvoetbal in Alphen. Volgens Kraay is daarvoor flink wat geld nodig. Zijn club FC Lienden heeft een begroting van zo'n 220.000 euro voor het eerste elftal. Dick Schreuder vertelt dat in Katwijk ook een een aparte stichting is opgericht en het budget daarvoor vergelijkbaar is met Lienden. Beide clubs spelen in de 2e divisie. Aad van den Berg denkt dat de Boys ook op de huidige manier geleidelijk naar de top kan groeien. "Als je de spelersgroep bij elkaar kunt houden, is de derde divisie op termijn haalbaar."

De panelleden zijn het eens dat de voetbalpiramide van de KNVB een sof is. "Wij moeten nu naar Friesland, Silvolde en Assen" vertelt Jansma. "Voor de publieke belangstelling is het beter als de hoofdklasse weer regionaal wordt. Eventueel door een mix van het zaterdag en zondagvoetbal."