• JOSH WALET

'Trots op de 20 van Alphen'

"Voor Alphen is de 20 van Alphen een belangrijk evenement," zegt hij. "Bijzonder is dat het de klassieke opening is van het loopseizoen in Nederland. Velen lopen hier de eerste wedstrijdmeters van het jaar. Ik ben er trots op dat Alphen dit evenement heeft."

Du Chatinier komt als bestuurder de 20 van Alphen tegen. "De gemeente verstrekt vergunningen en er moeten veiligheidsplannen zijn. Je kunt niet zomaar achtduizend mensen door de stad laten rennen. En we kijken naar het parcours. Organisatie en gemeente werken daarbij uitstekend samen. Er is een evenementencoördinatrice die voor organisaties direct aanspreekbaar is. Dat werkt goed. De gemeente ondersteunt graag dat de 20 van Alphen er steeds nieuwe onderdelen bij krijgt. Daardoor kunnen zoveel mogelijk mensen op hun eigen manier meedoen. Wie niet loopt, roep ik op zich aan te melden als vrijwilliger."

VOETBALLER Du Chatinier loopt ook mee. "Van origine ben ik voetballer, keeper. Elf jaar geleden vroeg een ambtenaar die meedeed aan de 20 van Alphen of ik daar ook voor voelde. Ik zei: ik ben geen hardloper, waar begin ik dan aan? Ik ben naar een training geweest, lid geworden van AAV'36 en heb ontdekt dat het een heerlijke sport is. Ik ben voorzichtig begonnen met de 5 kilometer, later de 10 en nu de 20. Ik loop jaarlijks twaalf wedstrijden en één keer heb ik een marathon gelopen, in Rotterdam. Om te trainen loop ik wekelijks 40 kilometer."

Bewegen is volgens Du Chatinier ontzettend belangrijk. "We weten: een zittend leven is ongezond. Het gaat er niet om welke sport je doet, als je maar íets doet met je lichaam. We hebben in Alphen uitstekende faciliteiten. En wie niets met sport heeft, kan fietsen of wandelen."

De aanloop naar de 20 van Alphen valt in de voor politici drukke verkiezingstijd. Du Chatinier voert de lijst aan van de ChristenUnie en hoopt na 21 maart als wethouder terug te keren.

"Ik probeer toch altijd die 40 kilometer per week te trainen," zegt hij. "Maar helaas moet ik soms een training schrappen."