• 14-10-2017: Waterpolo: AZC v UZSC: Alphen aan de Rijn

    (L-R) Tim De Mey van AZC Moscow tijdens het Eredivisie duel tussen heren AZC Moscow en UZSC op 14 oktober 2017 in zwembad Aquarijn in Alpen aan den Rijn

    Eredivisie - Seizoen 2017 / 2018

    Foto: Gertjan Kooij

    Beeldboot/Gertjan Kooij

Vanavond eerste wedstrijd Champions League Waterpolo

ALPHEN Het heren 1-team van de Alphense zwemvereniging, AZC Moscow, speelt op het hoogste niveau mee in de Europese Champions League. De eerste Europese thuiswedstrijd is vanavond, woensdag 8 november om 20.30 uur, in thuisbad AquaRijn in Alphen aan den Rijn.

Waterpolo is een snelle sport. De aanval en de verdediging wisselen razendsnel, daarom moeten spelers goed kunnen schakelen. Het belangrijkste bij waterpolo is echter het samenspel. "Een aanval doe je samen. Het hele team ligt achter je als je dan scoort", aldus Stan De Mey (16), de jongste selectiespeler. Waterpolo is niet alleen tactisch, maar ook fysiek een zware sport. Er wordt acht keer in de week getraind in het water en daar komt vier keer per week fitness bij.

Internationals

"We hebben goede faciliteiten, we hebben een goede trainer en we trainen met goede spelers. Dit jaar hebben we een hele sterke selectie", meldt teammanager Marchel Komen. "We spelen zo'n tachtig wedstrijden per seizoen. Eredivisie, toernooien, oefenwedstrijden. Daar komen de wedstrijden in de Champions League bij. We gaan niet winnen, maar we hopen wel op een paar goede wedstrijden." AZC Moscow speelt al jaren in de vaderlandse eredivisie. Ook worden altijd wel spelers geleverd aan het Nederlands elftal. Nieuwkomer Sebastiaan van Mil is een international en Tim De Mey, uit de eigen opleiding, speelt in Jong Oranje.

Waterpolo

Internationaal heren waterpolo wordt gespeeld op een veld van 20 x 30 m. De doelen zijn 3 x 0,9 m. Een ploeg bestaat uit elf veldspelers en twee doelverdedigers. Er zijn telkens zes spelers plus een keeper in het water die regelmatig worden gewisseld. Een wedstrijd bestaat uit vier kwarten van elk acht minuten werkelijke speeltijd. Halverwege wordt van helft gewisseld. Er zijn twee scheidsrechters en een jury om het spel in goede banen te leiden. Door het fenomeen 'manmeer', als een speler voor een tijdstraf aan de kant zit, wordt regelmatig gescoord en is een wedstrijd spannend om naar te kijken.

Champions League

Aan de Champions League doen de zestien beste Europese teams mee. De eerste thuiswedstrijd is op 8 november in zwembad AquaRijn aan Cantharel langs de President Kennedylaan. De tegenstander van AZC Moscow is qualifier Jadran Carine uit Montenegro. Tickets á 10 euro zijn te koop via www.azcmoscow.nl/games.