• Rob Langerak
  • Rob Langerak

Weekend in teken bekerduels

ALPHEN Geen voetbalcompetitie afgelopen weekeinde, maar twee bekerduels. ARC won met 2-0 van SJZ en Zwammerdam ging met dezelfde cijfers onderuit in Rijpwetering.

Rob Langerak en Theo van Egmond

ARC won donderdagavond 9 november op eigen terrein van zondag derdeklasser SJZ. In de ploeg van Mark Evers vierden Robin de Heij en Daniël Buijnink hun rentree in de basis. Beide spelers keerden terug na een operatie en hielden het de volle 90 minuten vol. Het elftal uit Zoeterwoude verweerde zich lang kranig en hield aanvankelijk stand bij doelpogingen van Maurits Splinter en Daan van Leeuwen. Na 23 minuten vond Van Leeuwen wel het net met een schuiver in de rechterhoek. Splinter had daarna weinig geluk met twee afstandsschoten en een lichte hamstringblessure kort na rust. Kort nadat hij het veld had verlaten, kreeg ARC een cadeautje van de Haagse scheidsrechter Wagner. Die bestrafte SJZ-keeper Van Diemen, omdat deze de bal langer dan zes seconden in zijn handen hield. Een beetje pietluttig, want veel langer was het niet. Uit de vrije trap die ARC kreeg, scoorde De Heij 2-0. Daar bleef het bij, want hoewel de thuisploeg de druk steeds meer opvoerde en volop kansen kreeg, werd er niet meer gescoord.

ZWAMMERDAM Derdeklasser Zwammerdam ging zaterdag op bezoek bij ROAC (2e klasse zondag). Op papier was ROAC de favoriet, maar daar trokken de Dammenaren zich weinig van aan. De beginfase was - met twee grote kansen voor Martijn van Trigt - voor ROAC, maar dat speelde in een te laag tempo om het Zwammerdam al te moeilijk te maken. Met enkele counters zorgden de bezoekers af en toe ook voor gevaar in de Ripse defensie. Na een half uur kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Na een korte corner draaide Rudolf Bax naar binnen en krulde hij de 1-0 in de verre hoek.

Na rust ging een feller Zwammerdam op zoek naar de gelijkmaker, maar mogelijkheden van Toine Kremer en Reijer Peters bleven onbenut. ROAC hield het meeste balbezit en besliste de wedstrijd na 65 minuten, toen Loek van der Star door Bax de diepte ingestuurd werd en Martijn van Trigt simpel binnen tikte. In het Zwammerdamse slotoffensief kreeg Daniël van Leeuwen nog mogelijkheden. Zijn schot uit draai werd met moeite gekeerd en zijn kopbal uit een corner was eveneens een prooi voor keeper Van der Poel. Met een 2-0 nederlaag is het bekeravontuur van Zwammerdam afgelopen.

ALPHENSE BOYS Hoofdklasser Alphense Boys zou zondag derdeklasser Schipluiden op bezoek krijgen. Omdat de tegenstander geen volwaardig elftal op de been kon brengen, is deze wedstrijd uitgesteld tot dinsdagavond 21 november.

Dat betekent niet dat er helemaal niets gebeurde dit weekeinde bij Alphense Boys. De D1 (JO-13) schakelde op sportpark de Bijlen in te bekertoernooi FC Groningen uit. De Boys-talenten wonnen van de aanstaande profjes met maar liefst 5-0. De C1 (JO-15) verzamelde al om 07.00 uur waar de spelersbus klaar stond voor de verre reis naar FC Emmen, dat alle wedstrijden in de eerste divisie nog gewonnen had. De jongelui uit Alphen waren niet onder de indruk van de koploper in het stadion en stapten met een 3-1 overwinning weer de bus in voor de terugreis. Het was een lange dag, maar het was het allemaal waard. Alphense Boys begint zondag aan de tweede periode met een uitwedstrijd tegen het hoog genoteerde Silvolde. SJC verzekerde zich in de Hoofdklasse A al van de eerste periode.

ALPHIA Alphia is nog niet toe aan het afwerken van de eerste periode. Omdat na het snelle afhaken van GOL Sport nog slechts dertien clubs resteerden in 4A is sprake van twee perioden van twaalf wedstrijden. Daarvan zit pas de helft er op. Zoals de competitie zich nu ontwikkelt, gaat Oegstgeest de eerste periode pakken en is die club, volgend jaar na een samenvoeging met UDO, FC Oegstgeest geheten, uiteindelijk ook de kampioen. De kans is groot dat een uiteindelijke vierde plaats voor Alphia goed is voor deelname aan de zo gewenste nacompetitie.

ALPHEN speelt de laatste wedstrijd van de eerste periode op eigen veld tegen GDA uit Den Haag/Loosduinen. Omhoog kijken heeft even geen zin voor de promovendus, maar als voor de derde keer op rij drie punten worden veroverd ontstijgt de club de degradatiezone en mengt ze zich in de langgerekte middenmoot. En dat is in 2C vanwege de geringe onderlinge verschillen tevens de subtop.