• Riddertoernooi in Archeon

    Archeon

Riddertoernooi in Archeon

ALPHEN Ridders van de Hoeken en Kalbejauwen komen zaterdag 16 en zondag 17 juni naar Archeon om hun geschil uit te vechten met een riddertoernooi.

Met het overlijden van de Hollandse graaf Willem IV in 1345, begonnen in Holland de Hoekse en Kabeljauwse twisten, die tot ver in de vijftiende eeuw duurden. Het conflict begon als een strijd om de hoogste macht in het graafschap. Die was na het overlijden van Willem IV niet duidelijk geregeld. Willem werd opgevolgd door zijn zus, Margaretha van Beieren, maar ook haar zoon, Willem V, kreeg bestuurlijke macht. Dit leidde tot spanningen en mondde in 1349 uit in een oorlog tussen beiden.

De aanhangers van Willem V werden Kabeljauwen genoemd, waarschijnlijk omdat in het Beierse familiewapen blauwe ruiten zaten, die deden denken aan schubben van een vis. Margaretha's aanhangers werden vervolgens Hoeken genoemd, omdat men met een 'hoek' (haak) een kabeljauw ving.

De afgevaardigde ridders vechten komend weekend om de macht. Archeon is beide dagen geopend van 10.00-17.00 uur.

Meer weten over de Kabeljauwen en de Hoeken? Kijk op geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/hoeken-en-kabeljauwen-strijden-om-de-macht. 

Gratis entree met de Museumkaart.