• Walter Planije

Eline Boers neemt tandprothetische praktijk aan de Irenelaan over

ALPHEN "Het is mijn ultieme uitdaging dat een klant, die met angst binnen komt, de deur uitgaat en zegt: 'Het viel toch mee!' ", zegt tandprotheticus Eline Boers. Op het adres Prinses Irenelaan 90 heeft zij de praktijk voorgezet van de heer Holla.

Rijk Huisman

"De Tandprothetische praktijk aan de Irenelaan is een begrip in Alphen, maar de heer Holla is met pensioen gegaan", vertelt Boers. Zij stelt haar klanten, die gewend zijn om naar de President Kennedylaan te gaan, gerust: "Deze locatie blijft gewoon open met twee vaste medewerksters. Zelf pendel ik tussen de Lage en de Hoge Zijde. Daar zorgt Ivar de Rijke, hij zit in zijn voorlaatste jaar van de opleiding voor tandprotheticus, voor de vaste bezetting."

Boers is tandprotheticus, een zorgverlener die gespecialiseerd is in zowel het aanmeten als vervaardigen van gebitsprothesen. Hiervoor is geen verwijzing van de tandarts nodig. "De protheses worden in huis vervaardigd. Dit doen we altijd in samenspraak met de klant. Zeker het eerste gebit kan voor mensen een hele stap zijn", weet zij. "Je kunt er behoorlijk tegen opzien omdat je niet weet hoe het zal gaan met bijvoorbeeld eten en praten. Het is een gewenningsproces, waarin wij iemand graag begeleiden."

De angst voor onder andere het passen van een kunstgebit kan Boers zich wel voorstellen, maar zij ontzenuwt deze gemakkelijk: "Mensen zijn vaak bang dat het voor anderen opvalt dat ze een nieuwe prothese hebben, maar dat is niet nodig. In het proces van het aanmeten is er altijd een 'pasfase'. Dan staan de tanden nog in een was en kunnen we de prothese nog helemaal aanpassen, tot deze naar wens is."

Dat een gebit niet goedkoop is, betwist Boers niet: ,,Vanuit de basisverzekering vergoedt de zorgverzekeraar 75 %. Tandprothetische praktijk Boers is gecontracteerd met de verzekeraars. De kosten vallen wel onder het eigen risico." Als het nodig is om vooraf toestemming van de verzekering te vragen, biedt Boers de service om dit voor de klant te doen. "Een gebit gaat tussen de vijf en acht jaar mee, het is wel verstandig het gebit minimaal een keer in de twee jaar te laten controleren." Bij het ouder worden slinkt de kaak, maar ook daar zijn oplossingen voor: "Denk aan een klikgebit op implantaten."

Het woord 'wachtlijst' komt in de vocabulaire van Boers niet voor. "Als we een afspraak maken is dat op korte termijn. Wie pech heeft met zijn gebit kan er soms op wachten dat het euvel wordt verholpen." Een adviesafspraak is bij Tandprothetische praktijk Boers altijd kosteloos en vrijblijvend.

De openingstijden aan de Prinses Irenelaan zijn van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 14.30 uur. De praktijk is telefonisch te bereiken op nummer 0172-494143.

Meer informatie is te vinden op https://kunstgebitalphen.nl