• Het team van de Rabo Woonwinkel in Alphen is zaterdag present om advies te geven aan potentiële huizenkopers.

    Bezemer Fotografie, Riekelt Bezemer

Veel transacties in krappe woningmarkt

ALPHEN De dynamiek op de woningmarkt in de regio Groene Hart Noord laat in het afgelopen jaar een wisselend beeld per gemeente zien. Zo is in Alphen aan den Rijn het aantal koopwoningtransacties fors. Daarentegen is de woningmarkt krap. Toch zijn de gemiddelde koopwoningprijs en WOZ-waarde in Alphen aan den Rijn lager dan in andere gemeenten. Dit blijkt uit de Regioscan van de Rabobank, die in maart is uitgebracht door RaboResearch. Potentiële huizenkopers kunnen komend weekend ook in Alphen aan den Rijn weer laagdrempelig binnenkijken bij huizen tijdens de NVM Open Huizendag.

WONINGEN BETAALBAAR Woningen zijn in Alphen aan den Rijn goed betaalbaar. Het aandeel van grote koopwoningen uit de wederopbouwperiode is in Alphen aanzienlijk. Dit zorgt voor betaalbare woningen, volgens de Regioscan van de Rabobank. Deze scan wordt sinds 2016 jaarlijks uitgebracht door RaboResearch. RaboResearch analyseert en voorspelt de conjuncturele ontwikkelingen in Nederland met als speerpunten de Nederlandse woningmarkt, de arbeidsmarkt, de overheidsfinanciën, demografische, regionaal-economische en sectorale ontwikkelingen.

NVM OPEN HUIZEN DAG De woningmarkt heeft komend weekend weer haar traditionele open dag. Tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 7 april bezichtigen mensen te koop staande huizen zonder afspraak. De bewoners laten die dag zélf, als rondleidend makelaar, hun huis zien. Het is een succesvolle manier om verkopers en kopers op informele wijze met elkaar in contact te brengen. De Rabobank sluit daar graag bij aan en biedt, net als bij het bezichtigen, zonder afspraak een oriëntatiegesprek met een financieel adviseur aan in de Woonwinkel op Stadhuisplein 2.

GEEN AFSPRAAK NODIG Tijdens de open dag kunnen belangstellenden binnenlopen zonder afspraak in de Rabo Woonwinkel. De Rabo Woonwinkel in Alphen aan den Rijn is zaterdag 7 april geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Lukt het niet om op deze zaterdag binnen te lopen? Iedere werkdag kunnen woningzoekende klanten en niet-klanten ook zonder afspraak binnenlopen voor alle vragen over het kopen, verkopen of verbouwen van een woning. Dat kan tussen 13.00 en 17.00 uur.

VOORBEREIDING Voor het eerst een huis kopen, is een spannend moment. Er zijn veel zaken waar je over moet nadenken en beslissen. Hoeveel kan ik lenen? Hoe hoog worden mijn maandlasten? Moet ik gespaard hebben? Wat moet ik financieel allemaal regelen om mijn droomhuis te kunnen kopen? Benieuwd naar de mogelijkheden en wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een eerste eigen woning? Dat kan ook alvast vanaf huis. Ga dan naar www.rabobank.nl/hypotheekdossier en maak een gratis Rabobank Hypotheekdossier aan. In het Rabobank Hypotheekdossier krijgt men inzicht in de mogelijkheden en kunnen de hypotheekvormen en rentevaste perioden worden vergeleken. Er wordt onder andere gerekend met de verkoopprijs van een mogelijke woning, het eigen inkomen, spaargeld en eventuele (studie-) schulden of extra verbouwplannen. Nadat alles is ingevoerd ontvangt men direct een oriëntatierapport met een persoonlijke berekening die kan worden gebruikt bij de zoektocht op de woningmarkt en het eerste gesprek met de Rabobank-adviseur.